Rådgivning om afgrænsningskabel og styretråd

Perimeterkabler bruges til at afgrænse robotplæneklipperens klippeområde. Nogle mærker som f.eks. Husqvarna og Gardena bruger også den samme afgrænsningskabel som guidekabel til svært tilgængelige områder som f.eks. en smal passage til en anden plæne.

Afgrænsningskabel fås i forskellige længder, tykkelser og kvaliteter. Vælg altid en god kvalitet. Især ved større græsplæner har billigere kabler en høj risiko for signaltab. Det medfører uforudsigelige fejl, som er svære at opdage.

Afgrænsningskabel kaldes også afgrænsningskabel eller grænsekabel. Klik her for at se hele vores sortiment af perimeterwire.

Afgrænsningskabel til husqvarna 250 meter
Afgrænsningskabel til Husqvarna 250 meter

Installation af afgrænsningskabel

Hvordan installerer man perimeterkabler? Installation af afgrænsningskabel er nemt at gøre selv. Men tag dig altid god tid, og læs manualen til din robotplæneklipper grundigt. Forskellige mærker har alle forskellige installationskrav. Disse omfatter afstanden mellem perimeterkablet og enden af klippeområdet og minimumsafstanden mellem to kabler.

Du kan vælge at grave perimetertråden ned, men det er ikke nødvendigt. Med såkaldte"pløkker til afgrænsningskabel" kan du fastgøre tråden i plænen for hver halve meter. Med tiden vil ledningen blive indkapslet af græsplænen.
Hvis du vælger at grave, kan du lave en grøft med en spade eller en kantskærer og lægge tråden i den. I hjørnerne bruger du så et par ekstra trådpæle. Fordelen ved denne metode er, at tråden ligger dybere og ikke så let bliver beskadiget af f.eks. vertikalskæring.

Der er en tydelig instruktionsvideo på youtube fra Husqvarna til at lægge ledningen til en Husqvarna og Gardena robotplæneklipper. nedenfor er linket til denne video:
Installationsvideo Husqvarna/gardena robotplæneklipper.

Derudover bruges perimetertråden også til at skabe en guidekabel. Denne guidekabel løber fra halvvejs gennem dit klippeområde tilbage til basestationen. Det gør det nemmere for robotplæneklipperen at finde tilbage til basestationen.

Hvor mange meter afgrænsningskabel er der brug for?

Det er relativt enkelt at bestemme, hvor mange meter kabel der skal bruges. Nedenfor er trinene til dette.

  1. Mål hele omkredsen af skæreområdet, og tæl 0,5 meter ekstra for hvert skarpt sving.
  2. Mål omkredsen af alle øer, stier osv., som skal afskærmes. Med de fleste robotplæneklippere skal du tage højde for, at du også skal køre en sløjfe fra ydersiden af klippeområdet til holmen og tilbage igen.
  3. Visse mærker bruger også perimeterkablet til smalle passager. Hvis det er tilfældet med din type plæneklipper, skal du normalt bruge 4 meter kabel pr. passage plus længden af passagen.
  4. Læg 10% ekstra til uforudsete udgifter og det faktum, at du aldrig kan lægge perimetertråden 100% lige.
  5. Overvej at bestille nogle ekstra kabler, samlemuffe til afgrænsnigskabel og pløkker til afgrænsningskabel til fremtidige ændringer og ledningsbrud.

Hvordan finder man et ledningsbrud i en afgrænsningskabel?

Perimeterkablet er knækket! Hvad gør vi nu? Hvis din robotplæneklipper indikerer, at afgrænsningskablet er knækket, er der stor sandsynlighed for, at det er sket under arbejde i haven som f.eks. gravning eller kantning. Prøv at identificere det sidste arbejde, du udførte, og tjek på disse steder, om du kan se kabelbrud og/eller ændringer i jorden.

Dårlige og ikke-vandtætte forbindelser kan også være årsagen. Har du tidligere foretaget en reparation eller ændring et sted uden vandtætte samlemuffe til afgrænsnigskabel? Så er der stor sandsynlighed for, at det er der, problemet ligger.

Hvis du ikke har nogen idé om, hvor bruddet er, er den bedste løsning at finde bruddet med en kabeltester til perimeterkabler. Du kobler ledningen fra ladestationen i begge ender. Og en af enderne forbinder du til kabeldetektoren. Derefter følger du kablet med detektoren, indtil lydsignalet stopper.

Perimeter kabel-tester universal

Reparation af afgrænsningskabel

Når du har fundet bruddet, kan du samle kablet igen med et vandtæt kabelstik. Hvis der er et stykke kabel imellem, eller hvis kablet er meget stramt, er det bedst at bruge to stik med et stykke afgrænsningskabel imellem til reparationen. Sørg for, at kablet og stikkene er 2-4 cm under jordoverfladen.

Du sætter enderne af perimeterledningerne ind i ledningsstikket. Du kan trykke den blå del af ledningsstikket lukket. Dette skaber forbindelsen mellem de to løse ledninger og forsegler blokken vandtæt.

Kontrollér, at problemet er løst, og at der ikke er flere brud.

Ledningsstik-robotplæneklipper
Vandtæt samlemuffe til afgrænsnigskabel til kabelreparation

Almindelige problemer og løsninger.

  1. Min Robot Mower indikerer, at perimeterkablet er knækket. Jeg har testet kablet med en kabeltester, men der er ikke noget specifikt punkt, hvor lydsignalet stopper. Signalet ser ud til langsomt at blive svagere.

Dette er et vanskeligt problem at opdage. Ofte er der et ufuldstændigt brud på kablet, der er lavet en provisorisk forbindelse, som lider af korrosion efter længere tid, eller kappen på perimetertråden er blevet beskadiget på flere punkter.
Selvom det ser ud til, at signalet langsomt svækkes, er der altid et punkt, hvor det begynder. Prøv at finde dette punkt eller i det mindste se, indtil hvilket punkt signalet forbliver 100%. Derefter kan du også måle kablet fra den anden ende og indsnævre området. Nogle gange er det lettere at udskifte kabelstykket mellem de punkter, hvor signalet var 100%, end at lede efter bruddet....

  1. Vores robotplæneklipper er gået i stykker, og vi vil gerne købe en ny. Kan kanttråden blive siddende?

Hvis du køber en robotplæneklipper af samme mærke, kan den som regel blive siddende. Når man skifter mærke, er det normalt ikke muligt, da hvert mærke har sine egne afstande til klippegrænsen. For eksempel er den 10 cm for det ene mærke og 25 cm for det andet. Bemærk! At der er mærker, der kommer fra samme fabrik og derfor ofte har de samme afstande. For eksempel Gardena, Husqvarna og Mcculloch.

Vores råd er også kun at lade kablet ligge, når det er i god stand, og der ikke har været for mange reparationer og ændringer. Ellers er det et godt tidspunkt at udskifte afgrænsningskablet sammen med det.

  1. Vi har lavet en blomsterø midt i græsset og vil nu have robotplæneklipperen til at klippe rundt om den. Skal hele perimeterkablet nu udskiftes for at skabe en sløjfe rundt om øen?

Nej, heldigvis ikke. Du finder det punkt på afgrænsningskablet, der er tættest på øen. Der klipper du kablet over og lægger så et nyt stykke kabel rundt om øen og derefter kablet side om side til det punkt, hvor du lige har klippet afgrænsningskablet over. Fastgør de to ender af ledningen, der ligger rundt om øen, til enderne af den ledning, der allerede ligger i jorden, med to vandtætte stik. Nu har du så at sige forlænget kablet. Fordi kablet går frem og tilbage til øen, og der derfor er to ledninger ved siden af hinanden, ved robotplæneklipperen, at den bare kan klippe på det stykke.

Gratis fragt fra € 50

For alle ordrer

Hurtig levering

Bestilt før kl. 16.00 = leveret næste dag.

Fremragende kundeservice

Vi hjælper dig gerne med eventuelle problemer med knivene eller kablet.

100% sikker betaling

Du kan nemt betale via Dankort/ Visa, Paypal, eller kreditkort.